Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να γράφεις το εισαγωγικό κείμενο του Διαύλου. Άλλες φορές σου βγαίνει αβίαστα, άλλες φορές σε δυσκολεύει αφάνταστα!Υπάρχουν φορές που οι εξελίξεις στο χώρο της πρόληψης καθορίζουν αυστηρά το περιεχόμενο του κειμένου, μην αφήνοντας χώρο για τα περισσότερα! Η διαδικασία σύντομη. Υπάρχουν, όμως, και οι άλλες φορές , εκείνες που όλα όσα σκέφτεσαι και αισθάνεσαι προσπαθούν να επιβληθούν στο χαρτί διεκδικώντας δυναμικά χώρο και προσοχή. Σε σημείο να αναρωτιέσαι για το τι είναι περισσότερο σημαντικό και τι λιγότερο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο της πρόληψης θα συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι! Μέχρι τότε, από τη Βάσω, τη Μόρφω, τη Ρίσα, τη Λέα και τον άντρα της παρέας, Παναγιώτη καλό και δροσερό καλοκαίρι!

Ο Δίαυλος θα επιστρέψει από τις διακοπές του το Σεπτέμβριο! Επόμενη συνάντηση της συντακτικής ομάδας στο ¨Οδοιπορικό" (Κρυστάλλη 49, τηλ 2105786888, Περιστέρι), την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2007 και ώρα 10:00 π.μ.

Μας ενδιαφέρει…

*"Σύγχρονες εξελίξεις στην εμπειρικά τεκμηριωμένη Κλινική Ψυχολογία και Ψυχολογία της Υγείας" .3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας. Θεσσαλονίκη 9-11 Νοεμβρίου 2007. Περισσότερες πληροφορίες mitsiou@psy.auth.gr.
*Ο δίαυλος επικοινωνίας & διαλόγου για την πρόληψη απέκτησε το δικό του ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Θα το βρίσκετε στο diavlosprolipsi.blogspot.com. Το ημερολόγιο θα περιλαμβάνει προηγούμενα τεύχη και νέα του «Δ». Για την ώρα βρίσκεται σε μια αρχική μορφή που καθημερινά διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται και για το λόγω αυτό ζητάμε την υπομονή σας.
*Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Θεσσαλονίκης (παράρτημα της Γ.Γ.Ν.Γ) σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις «Οι νέοι στο προσκήνιο» που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι δραστηριότητες της Γ.Γ.Ν.Γ. εντάσσονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2007, η οποία υλοποιείται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρξει παρουσίαση των δράσεων και των προγραμμάτων της Γ.Γ.Ν.Γ.
*Το Κέντρο Πρόληψης και Καταπολέμησης των Ναρκωτικών του Ν. Αρκαδίας άλλαξε e-mail, η νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι kpnna_@otenet.gr.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»

6ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας 2007
Ενότητα 5η:
¨Η Κοινωνική Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης: διασύνδεση του κοινωνικού ιστού¨

Με την εισήγηση του κ. Γιώργου Φριλίγκου, Κοινωνικού Λειτουργού, Στελέχους Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007 το 6ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου ¨Οδοιπορικό¨.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φριλίγκο ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των Κέντρων Πρόληψης, είναι η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου ατόμων στην τοπική κοινότητα με στόχο την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η πρόληψη του φαινομένου της χρήσης ουσιών απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας .
Τα στελέχη πρόληψης ως συντονιστές αυτής της διαδικασίας πρέπει να είναι σε θέση να εγγυηθούν για την δημιουργία και την σταθερότητα ενός πλαισίου συνεργασίας φορέων, ομάδων και ατόμων της κοινότητας με κοινό στόχο την συνειδητοποίηση ότι η πρόληψη αποκτά νόημα μέσα από την συμμετοχή και την συνεργασία όλων μας .
Μετά την εισήγηση του κ. Φριλίγκου ακολούθησε περιγραφή των δράσεων που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου από την Επιστημονική Ομάδα του Οδοιπορικού.

Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα του 6ου Εισαγωγικού Σεμιναρίου συμμετείχαν εκατό μέλη περίπου, στα οποία μοιράστηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης και δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι εγγραφές στο φετινό Σεμινάριο ξεπέρασαν τις διακόσιες τριάντα, αναδεικνύοντας την ποιότητα και την απήχησή του αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Στην συνάντηση παρευρίσκονταν και η κα Πολυξένη-Ευαγγελία Κορόγιαννη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οδοιπορικού .
Το Εισαγωγικό Σεμινάριο αποτέλεσε και θα συνεχίσει και την νέα χρονιά να αποτελεί την κεντρική δραστηριότητα του Οδοιπορικού στην κοινότητα του Περιστερίου με στόχο την ευαισθητοποίηση και την δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων ικανών να ακούσουν, να συμμετέχουν και να συνεργαστούν.
Γιατί η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ»
«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ» ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Συμβουλευτική υποστήριξη οικογενειών για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών», το οποίο πραγματοποίησε η ΕΛΠΙΔΑ στο Φοίνικα Καλαμαριάς τη διετία 2006-2007. Στόχος τους προγράμματος ήταν η διάδοση της φιλοσοφίας σχετικά με την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων που συμβάλλουν στην αποτροπής της χρήσης σε γονείς και νέους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος :
α) Αναπτύχθηκαν Δράσεις Ενημέρωσης και πληροφόρησης του γενικού πληθυσμού με διανομή εντύπων και προβολή τηλεοπτικού μηνύματος σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας,
β) Λειτούργησαν Ομάδα Γονέων και Ομάδες Νέων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πάρουν αξιόπιστες απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν και να αναπτύξουν μια γέφυρα επικοινωνίας με την «ΕΛΠΙΔΑ» στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται κάθε φορά που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η χρήση θα τους απασχολεί.
γ) Σχεδιάστηκε το RESIST (Αντιστάσου), ένα καινοτόμο βιντεοπαιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το οποίο επιχειρεί να διαπραγματευτεί έννοιες γύρω από την πρόληψη της χρήσης στη γλώσσα των εφήβων, αξιοποιώντας ένα μέσο γνώριμο σε αυτούς όπως είναι ο Η/Υ. Η καινοτομία του έγκειται σε δύο βασικούς λόγους: 1ον δεν υπάρχει εμπειρία από παρόμοια παιχνίδια με επίκεντρο την πρωτογενή πρόληψη και 2ον δεν σκοπεύει να καθηλώσει τον παίχτη με hyper real textures, super game engines, στοιχεία που συχνά συναντούμε σε παιχνίδια που τα αγοράζει κάποιος και τα παίζει μόνος του, «χαμένος» μέσα στην πλαστή πραγματικότητα που αυτά δημιουργούν. Αντιθέτως το RESIST, το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 12-18 ετών, δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να δει πίσω από την κατασκευή και τον ενθαρρύνει να εκφραστεί απλά, δημιουργώντας την δική του εκδοχή και δίνοντας το δικό του στίγμα στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Όπως ίσως κάνει και στην προσωπική του ζωή, με βάση την ποικιλία των εναλλακτικών επιλογών που του προσφέρονται και των σχέσεων που διαμορφώνει με τους γύρω του.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και για το πώς μπορείτε να προμηθευτείτε το RESIST μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μεδίτσκο Ανδρέα στο τηλέφωνο 2310 442044.

Η Επιστημονική Ομάδα
του Κ.Π. «ΕΛΠΙΔΑ»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ



Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007 , το Δικτύου Εθελοντών του Κέντρου μας , πραγματοποίησε την πρώτη κοινοτική του δράση, με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πολιτών γα το έργο της «ΠΡΟΝΟΗ». 22 εθελοντές βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε κεντρικά σημεία της Κηφισιάς όπου προσέφεραν από ένα λουλούδι και ενημερωτικό φυλλάδιο στους περαστικούς.
Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο καθώς και τα λουλούδια κέρδισαν τα βλέμματα και τις καρδιές των ανθρώπων, φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο κόσμος ενημερώθηκε, η περιοχή της Κηφισιάς γέμισε με φυλλάδια και λουλούδια και προήχθη ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών ως πολλαπλασιαστών της πρόληψης .

Οι εθελοντές γι’ αυτήν την δράση είπαν:

«Την Παρασκευή 15 Ιουνίου γιορτάσαμε την ημέρα του εθελοντισμού του Κέντρου Πρόληψης ΠΡΟΝΟΗ. Πρωταγωνιστές φυσικά ήταν οι εθελοντές ,ανάμεσά του κι εμείς : η Αναστασία , η Μάγκυ και η Εύη. Στο κέντρο της Κηφισιάς από τις 10 ως τις 13προσφέρουμε στον κόσμο λουλούδια και ενημερωτικά φυλλάδια για την δράση της ΠΡΟΝΟΗ. Με το τεράστιο μπαλόνι μας, τα λουλούδια μας και το χαμόγελό μας, κάμανε την παρουσία μας αισθητή σε όλες τις ηλικίες .Αν και η αρνητική και επιφυλακτική στάση του κόσμου υπήρχε, ωστόσο εισπράξαμε περισσότερη θετική απήχηση. Η συνεργασία έφερε ικανοποίηση και βοήθησε στην συσπείρωση των εθελοντών. Η έξοδος ήταν επιτυχής και έφερε τα θεμιτά αποτελέσματα .Τελικά είναι ωραίο να είσαι εθελοντής !!!»

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία μέσω της οποίας εισπράξαμε την αποδοχή του κόσμου .Βιώσαμε ποικιλία αντιδράσεων από αρνητικές έως πολύ θετικές .Η συνεργασία της ομάδας ήταν άψογη, συντονισμένη. Η δράση οδήγησε στην ουσιαστικότερη επαφή των μελών της ομάδας .Η αρχική αμηχανία μετουσιώθηκε σε ενθουσιασμό και τελικά μας αποθέωσαν.»

«Αφού μεταφέραμε και στήσαμε πολύχρωμο περίπτερο ξεκινήσαμε. Αρχικά ήταν δύσκολο να πλησιάσουμε τους περαστικούς καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μας προκαλούσε άγχος . Σταδιακά ,με την βοήθεια της θερμοκρασίας της φιλικής αντιμετώπισης και της «γιορτινής» μας διάθεσης ο πάγος άρχισε να σπάει. Καχύποπτα βλέμματα, ενθαρρυντικά χαμόγελα, δροσερά γέλια παρέα με εφήβους ,αποτέλεσαν τα συστατικά μιας ολοκληρωμένης τελικά προσπάθειας .Μια εμπειρία που μας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα από ενθουσιασμό και ικανοποίηση ως ματαίωση και θυμό»

«Μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν μια συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους με πολύ καλό αποτέλεσμα .Η δική μας πίστη και αφοσίωση σε αυτή την εθελοντική δράση, είχε την θετική ανταπόκριση που ελπίζαμε .Ήταν μια καλή εμπειρία που μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση και άρχισε να φαίνεται από την αρχή πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας του εθελοντισμού.»

«Ξεκινήσαμε διστακτικά νιώθαμε λίγο άβολα ίσως και να έφταιγαν τα γλαστράκια που κουβαλάγαμε στο τελάρο, τα φυλλάδια και οι άσπρες διαφορετικές μπλούζες μας. Μπήκαμε με χαμόγελο και θάρρος –εδώ είμαστε –δεν έχει πίσω… Συνεχίζοντας δυναμώναμε και πιστεύαμε περισσότερο σε αυτό που κάναμε! Όταν φύγαμε νιώθαμε υπερήφανοι ικανοποιημένοι. Ξέραμε πως ο σπόρος μας έπιασε τόπο και πως αυτό ήταν μόνο μια αρχή!»


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Το Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» σε συνεργασία με το δήμο Μοσχάτου οργάνωσε εικαστική δράση σε παιδιά δημοτικού με θέμα: «Χαρούμενο με κάνει…..»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Ιουλίου 2007 στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Μοσχάτου στα πλαίσια του προγράμματος των ‘αθλοδιακοπών’. Ένα πρόγραμμα που οργανώνεται κάθε χρόνο από το δήμο σε μια προσπάθεια για τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών τις πρωινές ώρες και τη διευκόλυνση των γονέων την περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Η δράση περιλάμβανε ζωγραφική σε μπλούζα και συζήτηση. Οι ιδέες των παιδιών πολλές και ποικίλες ανάλογα την ηλικία….η παιδική φαντασία αστείρευτη….η συμμετοχή μεγάλη και το ενδιαφέρον έντονο τόσο για την ίδια τη ζωγραφιά όσο και για τη διαδικασία να απλώσουν την μπλούζα – δημιούργημά τους, να στεγνώσει και να τη πάρουν μαζί τους.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μέλη της εθελοντικής ομάδας του κέντρου μας, η συμβολή των οποίων ήταν σημαντική.

Για την επιστημονική ομάδα
Βαλεντίνα Σάλτη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ
για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

6η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση–Σεμινάριο
«Αρχαίοι μύθοι & σύγχρονη πραγματικότητα»

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, νέους

Στις 25-31 Αυγούστου 2007 το Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ διοργανώνει στις Σπέτσες για έκτη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Αρχαίοι μύθοι και σύγχρονη πραγματικότητα». Στο χώρο της Αναργυρείου σχολής, δίπλα στη θάλασσα, κάτω από την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές και νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν το περιεχόμενο αλλά και την επικαιρότητα μύθων από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.
Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει 4 βιωματικά εργαστήρια, ένα εκ των οποίων με τίτλο «Νεανικές Θεατρικές Φωνές» είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους 16-20 χρονών (με την υποστήριξη της ΓΓΝΓ και του Υπ. Πολιτισμού). Επίσης περιλαμβάνει προβολές ταινιών, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και βέβαια διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. Καθένας μπορεί να συμμετέχει σε ένα εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ
για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πληρ. www.TheatroEdu.gr
Email: theatro@theatroedu.gr, info@theatroedu.gr
Γραμματεία: Τηλ. 2106541600


Το ιστολόγιο (ηλεκτρονικό ημερολόγιο) του «Δ» είναι έτοιμο, για όποιον θέλει να το επισκεφτεί η διεύθυνση είναι: diavlosprolipsi.blogspot.com. Να θυμίσουμε ότι βρίσκεται ακόμα σε μια αρχική μορφή που καθημερινά θα εμπλουτίζεται.

Σχόλια